Zaterdagmiddag (12/04/2014) verwelkomen wij Jonas Borms op onze workshop. De Oost-Vlaming trok naar Mechelen om gedurende twee uur zijn kennis en ervaring met ons te delen op vlak van fotografie. Jonas is een redactielid van Mediaraven, een jeugdorganisatie dat jongeren in contact wilt brengen met digitale media. Voorzien van een rugzak vol reflexcamera’s start de workshop.

Alvorens we beginnen met foto’s nemen, introduceert iedereen zichzelf kort en vertelt over zijn of haar ambities. Waarom fotografie voor hun belangrijk is en of ze al ervaring hebben met het nemen van professionele foto’s. Vervolgens krijgen we een kwartier theorie te verwerken, vooraleer we worden losgelaten op de straten van Mechelen met onze reflexcamera’s. Na elk theoretisch kwartier mochten we ongeveer vijftien tot twintig minuten oefenen in de Kruidentuin van Mechelen.

In het eerste kwartier ging het niet om de technieken maar om het verhaal: A good picture is a small story. Tijdens de PowerPoint werden enkele foto’s getoond met de vraag welk verhaal erachter schuil ging. Hier ontdekten we enkele wederkerende kernbegrippen, namelijk: actie, kijken, vertellen, intrige, emotie, licht en medium. Deze begrippen zijn essentieel om een unieke foto te nemen. Hou ze zeker in het achterhoofd als je wilt gaan voor een krachtige foto.

Het volgende theoretische stuk ging over de beeldtechnieken. Belangrijk was hier de kadrering. Zo moet je denken aan de afstand van waarop je een foto neemt, het perspectief dat je wilt tonen en het kleurencontrast. Eens je dat onder de knie hebt, kan je ook nadenken over ritme, textuur, lijnen en herhaling in een foto. Uiteindelijk is er dan nog reflectie, beweging en actie om in het oog te houden. Dit alles gaat gepaard met geduld.

Dan rest er nog een laatste kwartier met theoretische uitleg over de cameratechnieken. Hier zijn diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid sleutelwoorden. Hij duidt aan waar je op de reflexcamera alles kan instellen, naargelang het soort foto dat je wilt nemen. Als fotograaf is het van belang dat je aan de belichting en scherpte van je foto denkt. Dus zorg zeker dat je weet hoe je toestel werkt, om optimale foto’s af te leveren.

 

Een foto is meer dan een enkele klik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.