Er zijn zo van die dingen die je echt eens gedaan moet hebben als je in de Dijlestad woont. Zeg eens, hoeveel to do’s van onze Mechelse bucketlist kan jij al afvinken?

Zicht op orgel tijdens beklimming van de Sint-Romboutstoren.1. Beklim de Sint-Romboutstoren
Laten we beginnen met een cliché: de toren van de Sint-Romboutskathedraal beklimmen. Ondanks dat wij Mechelaars zo fier zijn op ‘onze’ toren, horen we regelmatig dat er toch ook flink wat mensen tegenaan zien om al die 538 treden te beklimmen. Maar hé, onderweg kan je de toren vanbinnen ontdekken en krijg je een prachtig zicht op o.a. het orgel en de vele klokken. Eens je vanop de skywalk het Atomium in de verte ziet blinken, ben je die zere beentjes zo weer vergeten.

Refuge van de abdij van Tongerlo2. Volg een historische rondleiding
In Mechelen zijn zoveel prachtige gebouwen die alleen al een to see-list waard zijn. In plaats van al die unieke kerken, paleizen en dergelijke apart te bezoeken, kan je ook een historische rondleiding volgen in het stadscentrum. Zo kom je allicht thuis met van die geweldige verhalen over het oude Mechelen. Onze favoriete historische gebouwen zijn het Hof van Savoye (ook gekend als het paleis van Margaretha van Oostenrijk, waar de Mechelse Rechtbank van Eerste Aanleg zit), het stadsmuseum Hof van Busleyden dat momenteel verbouwd wordt en de prachtige Refugie van de Abdij van Tongerlo, waar het eveneens zeer unieke weef- en renovatieatelier voor wandtapijten van de Koninklijke Manufactuur De Wit gehuisvest is.

KV Mechelen bekerwinnaar (Foto: Wikipedia)3. Supporter voor je favo Mechelse voetbalploeg
Met z’n allen richting stadion trekken om een match van KV Mechelen of Racing Mechelen te zien, te supporteren als een bezetene en naderhand op café nog wat gezellig na te kaarten onder Mechelaars, dat moet je gewoonweg eens gedaan hebben.

Maneblusser bier (Foto: Emmapatsie/Flickr)4. Proef alle Mechelse bieren
Sommige to do’s kan je niet in één dag afvinken, en daar is deze eentje van (tenzij je je maag wil laten leegpompen in het ziekenhuis, tenminste). Een aanrader is om Gouden Carolus, Maneblusser, Boscoli en co rechtstreeks bij de brouwerij te gaan degusteren. En als Mechelaar weet je uiteraard al dat het eten er ook heerlijk is.

5. Ontdek de toprestaurants
Over lekker eten gesproken: Mechelen telt de laatste jaren flink wat hippe toprestaurants. En dan denken we aan de goddelijke hamburgers van Il Cardinale, de heerlijke pizza’s van L’Artista, de vleesdelicatessen van M-Eatery en dergelijke meer. Wees maar zeker dat er voor ieder wat wils is, dus zoek de restaurants die best bij je passen uit op Tripadvisor en laat het je smaken! Wie weet ontdek je wel een nieuw favoriet adresje.

Mechelse koekoek (Foto: Wikipedia)6. Verorber Mechelse koekoek
Als je dan toch op restaurant bent, kan je eens vragen naar Mechelse koekoek – het meest oermechelse gerecht dat er is. Tenzij je vegetariër bent, dan is Mechelse Maantjes proeven misschien toch een beter idee.

7. Leer een paar woordjes Mechels dialect
Enig idee wat de oude Mechelaars het over hebben als ze spreken van een ‘boesjkameree’? Tip: ze hebben het niet over het gelijknamige café aan het station. Waar ze het wel over hebben, dat ontdek je in de Mechelse woordenboek. Wist je trouwens ook dat je via een online cursus het Mechels dialect zelf kan leren? Die cursus vind je op YouTube.

Cavalcade Mechelen8. Ga kijken naar de Hanswijkcavalcade (of de Hanswijkprocessie)
Wie zich wil verdiepen in de oude Mechelse rituelen, moet de Cavalcade eens voorbij zien trekken. Je zal nog wel even moeten wachten, want die historische processie passeert maar eens om de 25 jaar door de straten en de de volgende editie rukt pas uit in 2038. Tot dan kan je wel eens gaan kijken naar de Hanswijkprocessie, die samen met de Ommegang deel uitmaakt van de Cavalcade, want die trekt jaarlijks door de stad.

Captain Fantastic bij Filmhuis Mechelen

 

9. Pik een filmpje mee bij Filmhuis
Je bent jong en je wil wat… geweldige films zien! Dan moet je bij Filmhuis zijn, waar je allerhande films ontdekt die je anders misschien nooit zou zien. Filmhuis organiseert ook regelmatig filmfestivals en andere events, waaronder openluchtfilm in de zomer. Dat laatste wist afgelopen zomer nog flink wat Mechelaars te verleiden, dus bucketlist-waardig is het zeker.

Les Truttes op Parkpop (Foto: Aikon Producties voor mmMechelen Feest vzw en Stad Mechelen)

10. Leef je uit op de Mechelse festivals
Mechelaars die nog nooit naar Maanrock geweest zijn, die zijn we nog niet tegengekomen in de Dijlestad. Maar heb jij eigenlijk alle Mechelse zomerfestivals al eens beleefd, van Ottertrotter tot de Dijlefeesten en Vispop? Duid ze al maar aan op je kalender! En kom gerust langs bij Project Wolf, want wij brengen net als vorige zomer uitgebreid verslag uit.

11. Laat je innerlijke party animal los in Perron M/De Club
Mechelaar en – afhankelijk van je muzieksmaak – nog nooit naar een fuif in Perron M of naar een optreden in De Club geweest? Shame on you! Gelukkig zullen er nog meer dan genoeg events de revue passeren waarop je dat op gepaste wijze recht kan zetten. Kijk al maar eens in de kalender van De Club. Voor Perron M zal je nog even moeten wachten, want daar zijn nog tot juni 2017 renovaties aan de gang.

Kazerne Dossin (Foto: Emmapatsie/Flickr)12. Bezoek een tentoonstelling in Kazerne Dossin
Toen wij vorig jaar eindelijk eens binnenstapten in Kazerne Dossin, a.k.a. het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, waren we zodanig onder de indruk dat we twee weken later nog met die beelden, brieven en cijfers uit de Holocaust in ons hoofd zaten. Misschien is het een béétje overdreven om een bezoek aan het museum een levensveranderende ervaring te noemen, maar het is toch iets dat je eens gedaan moet hebben. En zeker als Mechelaar.

Olifant uit Planckendael (Foto: Axel Naud/Flickr)13. Kuier een dagje rond in Planckendael
Je woont vlakbij een van de grootste en mooiste dierentuinen van België en je bent er nog niet geweest? Daar moet je dan dit jaar eens verandering in brengen. Wie weet zie je binnen enkele maanden Kai Mook bevallen… Geen dierenliefhebber? Dan is een uitje naar Technopolis ook een optie.

Geiten aaien op de kinderboerderij van Tivoli in Mechelen14. Ga geiten knuffelen bij Tivoli
Dieren knuffelen is in Planckendael geen optie – en maar goed ook, want die leeuwen en slangen wil je niet aaien – maar je kan wel diertjes gaan knuffelen bij het kasteeldomein van Tivoli. Uiteraard is de kinderboerderij van Tivoli gemaakt voor kinderen, maar tegelijk hebben we al flink wat oudere stiekemerds tussen de geitjes, schapen, kippen en konijnen zien staan. (En daar tellen we onszelf ook bij.)

Dahlia's in Vrijbroekpark Mechelen15. Bewonder de dahlia’s in het Vrijbroekpark
Rozen, dahlia’s, heide, duinen, fruitbomen, keukenkruiden, … in het Vrijbroekpark vind je ze allemaal. De rozentuin kan je onmogelijk missen, maar de iets meer afgezonderde dahliatuin, die geeft ons telkens weer het gevoel dat we in een ander land rondlopen. Zijn dahlia’s niet stoer genoeg voor jou? Trek dan na je parkwandeling naar het spookhotel verderop. Avontuur gegarandeerd.

Ontdek hier alle avonturen van onze blogster!

Reactie op “15 dingen die Mechelaars eens gedaan moeten hebben

  1. Een rondleiding in het westelijk deel van Mechelen, over de Zenne, het “Hombeeks Plateau”, een gebied groter dan de stad zelf!!! Ik wil best jullie gids zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.