“Lumos Compostella to pitch 1!”, horen we over het veld galmen. Suzanne en ik kijken elkaar kort aan en we glimlachen. Leuke naam, denken we. Overal zien we kleurrijke tenues met catchy ploegnamen op, felgekleurde sokken en ‘hoops’. We staan op het European Quidditch Championship 2017. 32 ploegen van over heel Europa zijn afgezakt naar de Nekker om te strijden voor de felbegeerde titel.

De Milano Meneghins staan tegenover Lumos Compostella. Vol spanning staan we te wachten tot de match begint. De spelers betreden het veld en de Spanjaarden en Italianen geven elkaar een knuffel. Ik kijk naar Suzanne en vraag ze of ik dat goed gezien heb. Oef, ook Suzanne kijkt verbaasd. Waar bij andere sporten elkaar een hand geven al meer dan voldoende is, omhelzen de zwerkbalspelers elkaar bij elke match. Doorheen het weekend merken we wel vaker op dat de zwerkbalspelers een hele toffe bende is. Zo kregen bijvoorbeeld de Dublin Dragons lekkere wafels van de Brussels Qwaffels nadat ze van hen verloren.

Gemengde ploegen
Jana, een speler bij de Brussels Qwaffles, vertelt ons over de ‘gender rule’. Van de zeven spelers op het veld mogen er maximaal vier van hetzelfde gender zijn. Ja, bij zwerkbal bestaan er alleen gemengde ploegen. Eamon, een speler van de Dublin Dragons, bevestigt ons dat open-minded zijn de grootste eis is bij deze teamsport. “That and having legs”, zegt hij al lachend.

We stappen verder doorheen de verschillende ‘pitches’ en komen de Antwerp Quidditch Club tegen, die volop aan het strijden is tegen een van de buitenlandse ploegen. Aan de zijlijn raken we in gesprek met Ryan. We leren snel dat Ryan ook deel uitmaakt van de Antwerpse ploeg en we grijpen de kans om hem enkele vragen te stellen. (Zie video onderaan.)

Antwerp Quidditch Club A – Foto door Dries De Bie

Uiteraard kan je niet over zwerkbal praten zonder Harry Potter te vermelden. “Ik ben een van de weinigen die met de sport in contact is gekomen door Harry Potter”, zegt Ryan ons. Als je verwacht gewaden en toverstaffen te zien bij de supporters, ben je er dus aan voor de moeite. Het klopt dat zwerkbal – of beter gezegd: de magische variant ervan – werd uitgevonden door J.K. Rowling. Wat we nu op de pitches zien gebeuren is nog iets helemaal anders dan wat Joanne beschreef in haar boeken. Niet verwonderlijk, als je al stilstaat bij het feit dat we in het echte leven niet kunnen vliegen.

Ruw maar leuk
De sport staat nog in zijn kinderschoenen. Het eerste team werd opgericht in 2004, en het aantal teams is sindsdien opmerkelijk gestegen. Er wordt ons uitgelegd dat zwerkbal een mix is van rugby, handbal en trefbal. Not for the faint-hearted, dus! Een ruwe sport, maar dat maakt het niet minder leuk. Dat is misschien wel wat mij nog het meeste is bijgebleven van het afgelopen weekend.

Net voordat we het interview met de Antwerp Quidditch Club en de Brussels Qwaffles opnemen, loopt het nieuws binnen dat Antwerp Quidditch Club de finale zal spelen tegen de METU Unicorns, een Turkse ploeg. Jana en Nathan kijken elkaar in spanning aan. Ze vertellen ons over de laatste keer dat deze twee ploegen tegen elkaar hadden gestaan en hoe spannend de match toen was. Zelfs ik  – die moet toegeven dat ik nog altijd niet helemaal mee ben met de spelregels – was het verhaal met ingehouden adem aan het volgen. Toen de finale een uurtje later startte, hoorde ik mezelf ook “Go Dodo’s!” roepen. En jawel, ze hebben de match ook gewonnen!

Mocht je geïnteresseerd zijn om een initiatie mee te pikken bij een van de Belgische teams dan kan dit altijd. In België zijn er intussen 11 teams! In het filmpje geven Jana en Nathan je de contactgegevens door van de Antwerp Quidditch Club en de Brussels Qwaffles, maar ook bij de andere clubs zal je met open armen worden ontvangen. Misschien wordt jij wel de nieuwe zoeker?

Geschreven door Evelyn Twadrous

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.