Elmo Le Van is freelance concert recensent voor Humo en gaf ons een workshop over hoe we zelf concert reviews konden schrijven. Zijn tips & tricks vind je hier terug.

VOOR

Zoek

Vergeet niet te researchen: achtergrond is soms even belangrijk als de muziek. Als de zanger de zoon is van een BV, wilt de lezer dat weten.

Hoor

Kén de muzikant zijn muziek. Luister naar albums, demo’s, livesessies, etc.

Schrijf

Noteer, tijdens het beluisteren, dingen die je opvallen: duidelijke invloeden, speciale geluiden, etc.

Maar

Geloof niet alles van het internet.

TIJDENS

Luister

Een concert is meer dan muziek, sfeer zegt soms alles: dat een concertzaal in een praatcafé verandert, betekent meestal dat de artiest niet boéit.

Kijk

Probeer een beeld te schetsen van de sfeer. Gebeurt er iets? Hoe is de interactie tussen band en publiek? Hoe reageert het publiek?

Noteer

Soms helpt het om de setlist te noteren, maar maak ook zeker notities tijdens het concert. Slechte songs, valse zang, etc. Soms is er een wereld van verschil tussen een cd en de liveshow: hoe komt dat? Waar loopt het mis?

NA

Subjectief

Een recensie is altijd subjectief. Het is jouw mening, laat je dus niet beïnvloeden door wat anderen zeggen.

Sfeer

Probeer terug in de sfeer van het concert te kruipen. Schrijft wat, waar en hoe je de show ervaren hebt.

Mening

Schrijf een duidelijke mening neer, en maak geen opsomming van feiten. De lezer wilt weten of hij iets gemist heeft, en zo ja/nee wat/wat niet. Een tekst moet prikkelen.

Humor

Schrijf een mooi verhaal neer en probeer humoristisch te zijn. Het is leuker om een grappige, goed geschreven tekst te lezen dan een droge brok woorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.