Geluk zit in de kleine dingen, zoals op een zaterdagochtend onverwacht getrakteerd worden op een tasje koffie. Of een bos bloemen krijgen van iemand die je niet kent. Is het jou al eens overkomen? Ja? Dan heb je onlangs misschien het pad van onze vrouw gekruist…

Anne Zwartbol van Bloemen Voor
   Anne Zwartbol van ‘Bloemen Voor’

Het begon allemaal toen ik op de trein in de Flow las over een leuk initiatief uit Nederland. De 25-jarige Anne Zwartbol kiest telkens ze een bosje bloemen voor zichzelf koopt er ook een uit voor iemand anders. Dat overhandigt ze dan aan een wildvreemde op straat. Het idee dat ze iemand blij maakt, maakt haar dag naar eigen zeggen goed. Daarom startte ze de website www.bloemenvoor.com op. Zo wil ze iedereen aanmoedigen om wildvreemden onverwacht letterlijk in de bloemetjes te zetten. “Ik wil met mijn initiatief Nederland een beetje liever, kleurrijker en socialer maken”, schrijft ze op haar website. Stilaan begint haar initiatief ook in Vlaanderen te bloeien.

Goed karma
En ik wilde uiteraard de eerste zijn om het in Mechelen te introduceren. Dus trok ik op een druilerige zaterdagochtend naar de markt om een paar boeketjes bloemen te kopen. Tijdens een babbeltje deelde ik mijn plan met de bloemenverkoper, waarop hij me spontaan een mooi aanbod voorstelde: vijf bosjes bloemen voor vijf euro. Goed karma?

Ik besloot om met een van de boeketjes bloemen mijn appartement op te fleuren en de overige weg te schenken aan willekeurige mensen die ik tegenkwam op de markt. Ik koos voor vrouwen die er niet zo gelukkig uitzagen of die me nogal gejaagd leken. Kwestie van hun leven een beetje op te fleuren.

Stomverbaasd
Ik moet toegeven dat ik wel wat zenuwachtig was. Want je kan niet zomaar zonder enig uitleg een bos bloemen in de handen van een wildvreemde gaan duwen. Hoe leg je op een logische manier uit wat je aan het doen bent? En wie weet hoe reageren ze daarop. Misschien weigeren ze mijn bloemen aan te nemen, en dan sta ik daar voor paal. Of wie weet zou het omgekeerde gebeuren: dat er ineens massa’s mensen op me af zouden komen voor gratis bloemen. Maar gelukkig werden geen van die rampscenario’s werkelijkheid.

Meisjes met een bos bloemen (Extra Medium/Flickr)Mijn zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik de eerste persoon aansprak – een jonge vrouw met lang zwart haar. Haar knappe gezichtje bleef naar de grond gericht terwijl ze wandelde. Ze liep alsof ze niet snel genoeg thuis kon zijn.

Met veel enthousiasme hield ik haar tegen en legde ik haar uit wat ik aan het doen was. Vervolgens opende ik mijn tas zodat ze een bosje bloemen kon uitkiezen. Aanvankelijk keek ze stomverbaasd, maar van zodra ze het begrepen had, klaarde haar droevige gezicht ineens op. Ze bedankte me hartelijk en wandelde verder met een brede glimlach op haar gezicht.

Allemaal gelukkiger
Een andere bos bloemen gaf ik aan een moeder en dochter die gezellig keuvelend over de markt wandelden. Zo wilde ik een wetenschappelijke theorie testen waarover ik gelezen had: gedeeld geluk is dubbel geluk. Als je iets dat je gelukkig maakt deelt met iemand die dat ook leuk vindt, worden jullie allebei gelukkiger.

Dat zag ik ook bij de moeder en dochter. Ze keken elkaar vol verrassing aan toen ik hen een bos bloemen liet uitkiezen. Ze reageerden bijna euforisch. Ze bedankten me uitgebreid. Dat het ongelofelijk lief was van me om hen zomaar bloemen te schenken, zeiden ze. Toen ze verder wandelden, hoorde ik ze al bloemen ruikend verder praten over mijn ‘fantastische’ initiatief. “Die bloemen ruiken echt lekker. En ze zijn zo fleurig. Ik word blij van ernaar te kijken.” Mission accomplished.

Met mijn bloemenactie heb ik ook mezelf gelukkig gemaakt. Nadat alle boeketjes uitgedeeld waren, wandelde ik naar huis met een grote glimlach op mijn gezicht. Het voelt goed om iets goeds voor iemand anders te doen, zelfs al is het iemand die geen deel uitmaakt van je leven. Telkens ik aan deze simpele maar mooie ervaring terugdenk, verschijnt er opnieuw een glimlach op mijn gezicht. Zo lang kan geluk nog nawerken. Dus, beste lezer, probeer het ook eens?

Hou deze drie regels in je achterhoofd:

  1. Hou de prijs van wat je weggeeft beperkt – want als je zomaar al je geld weggeeft dan word je daar natuurlijk niet gelukkig van. Trakteer iemand op een tasje koffie of rij het gras van je bejaarde buurvrouw eens af? Wees creatief.
  2. Geef iets dat niet alleen leuk is voor degenen die je iets geeft, maar waar je zelf ook iets aan hebt.
  3. Zorg ervoor dat je de impact kan zien van hetgene dat je doet. Dat is net hetgene dat jou ook gelukkig maakt.

(Die drie vuistregels heb ik zelf niet bedacht hoor. Ik heb ze overgenomen van de Indische geluksprofessor Raj Raghunathan. Thanks, Raj!)

Ontdek hier alle avonturen van onze blogster!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.