Fietsdiefstallen zijn schering en inslag in Mechelen, en om dat tegen te gaan kan je vanaf 2 januari een zendertje kopen om aan je fiets te bevestigen. Als je fiets dan gestolen wordt, kan de politie hem makkelijk opsporen. Een prima initiatief, maar lang niet de enige manier om je tweewieler minder aantrekkelijk te maken voor dieven.

De fietszendertjes kosten 25 euro, al worden de eerste 250 zendertjes voor 10 euro verkocht bij de politie. Wees er dus razendsnel bij… of wees gewoon creatief en bedenk goedkopere manieren om je fiets niet zo sexy te maken voor dieven. Wij hebben al enkele ideetjes!*

Gele fiets (Flickr/5auge)Geef je fiets een knalkleurtje
Een fiets die je van mijlenver ziet staan is een turn-off voor dieven, en tegelijk geweldig gemakkelijk terug te vinden tussen de vele fietsenrekken bomvol fietsen die er allemaal hetzelfde uitzien. En geef toe, we zijn allemaal al wel eens vergeten waar we hem ook alweer gedropt hebben aan het station.Bike Lightning, LED-lampjes voor fietsen

Versier je velgen met lichtjes of reflectoren
Extra opvallen in het verkeer is altijd mooi meegenomen – en zeker als een of ander lekker ding je pad kruist. Haal onder het motto ‘overkill is underrated’ alles uit de kast met Bike Lightning. Stel dat er dan iemand er vandoor gaat met je fiets, dan zal hij alleszins niet in 1-2-3 in de massa kunnen verdwijnen.

Fiets met stickers (Foto: Flickr/xlibber)Plak er een hoop stickers op
Als je fiets vol stickers hangt, zullen dieven hem allicht laten staan. Want natuurlijk willen ze vermijden dat ze nog urenlang de stickers er af moeten zitten prutsen voordat ze hem kunnen doorverkopen.

Waarschuw de dief
Geef jij er elke week letterlijk een lap op in de gym? Dan zal een op maat gemaakte ‘Property of a judoka’ of ‘Steal my bike and I’ll kick your ass’-sticker wellicht geen kwaad kunnen. Wie weet is het ook een goed afschrikmiddel voor van die idioten die aan het station je fiets vernielen om de hunne er toch nog ergens tussen te kunnen gooien. Maar vooral: het is grappig.

Fiets met grappige sticker 'This machine kills fascists' (Foto: Flickr/Dianne Yee)

Hou je (doods)hoofd erbijFiets met poppenhoofd (Flickr/Judy van der Velden)
Voorzie je trouwe tweewieler van een paar doodshoofden om mislukte booswichten af te schrikken. De creatieve poppenhaters onder ons kunnen misschien zelfs gepimpte poppenhoofdjes aan aan hun fiets hangen. Afschrikeffect verzekerd.

Kapotte fiets zadel (Foto: Flickr/Lisa Risager)Zadel kapot? Ideaal!
In plaats van een nieuw zadel aan te schaffen, plak je er stukken tape over of trek je er een leuke zadelomtrek over. Of als het écht niets mag kosten, kan je het zelfs met een oude latexhandschoen oplossen. Werkt perfect, en  zo zien potentiële dieven al van ver dat je fiets niet meer de beste is, en zullen ze die misschien laten staan voor een nieuwer model met alles erop en eraan.

Rare fietsenKnutsel je eigen fiets
Vind je de bovenstaande ideetjes nog niet ver genoeg gaan? Plunder dan de lokale schroothoop of rommelmarkt en steek je eigen fiets in elkaar – een creatief alternatief voor ‘koop een oude fiets bij de Kringwinkel’. Hoe zotter, hoe beter – want minder kans dat hij gestolen wordt.

*Gezien het hoge absurditeitsgehalte van deze blogpost, neem je misschien toch beter het zekere voor het onzekere door je fiets te laten graveren en eventueel van een zendertje te voorzien. Want je weet natuurlijk nooit hoe wanhopig dieven kunnen zijn.

Meer info over de zendertjes vind je hier.

Ontdek hier alle avonturen van onze blogster!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.