Wie lid is van de Facebook-groep ‘Ge zijt van Mechelen als’ gaat het allicht bevestigen: we kunnen nog wel een beetje meer liefde en vreugde gebruiken. Daarom besloot Stadsvibes-blogster Suzanne om tijdens Maanrock gratis knuffels uit te delen. Maar is het haar ook gelukt om de Mechelaars een glimlach op het gezicht te toveren?

Free hugs op Maanrock 2017Gratis knuffels uitdelen is een idee van de Free Hugs Campaign, een sociale beweging die een prachtige gedachte promoot: je hebt niets nodig om zowel de mensen om je heen als jezelf gelukkig te maken. Pak elkaar eens goed vast en dan komt het ‘knuffelhormoon’ vrij. Oxytocine vermindert stress en geeft je een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Een knuffel is dus een prachtig cadeau.

Al wat je nodig hebt om gratis knuffels uit te delen, is een bordje waar ‘free hugs’ op staat en een deo voor onderweg. Ik heb een blad papier op het deksel van een schoendoos geplakt en daar met een stiftje ‘free hugs’ op geschreven. Voila, klaar! Creatievelingen zoals ik zullen zich met de voorbereiding alleen al amuseren. Het doet ook deugd om iets te kunnen doen voor een goed doel.

Free hugs op Maanrock 2017Mag ik u knuffelen?
Tijdens de kindernamiddag op Maanrock trek ik met fotowolf Kristof het festivalterrein op. Het voelt aanvankelijk een beetje onwennig, met een bordje staan rondzwaaien om knuffels te vragen. Ik voel me heel klein en kwetsbaar. Wat als mensen me gaan uitlachen met mijn bordje? Wat als ze me niet willen knuffelen? Er schiet vanalles door mijn hoofd. Maar uiteindelijk zijn die ‘wat als’-vragen niet meer dan ingebeelde scenario’s die meestal niet overeenstemmen met de realiteit.

Ik trek mijn stoute schoenen aan en besluit om zelf op mensen af te stappen: “Mag ik u knuffelen?” Sommigen twijfelen en reageren met “bwa ja”, anderen zijn niet te overtuigen. Waarschijnlijk zou ik ze zelfs niet kunnen overtuigen als ik Coely of Jan Leyers was. Niet iedereen houdt van knuffels. Maar ik wel, en ik heb ervan genoten! Het valt me op dat na mijn eerste knuffels de festivalgangers zelf komen vragen om een knuffel, waarvoor dank!

Free hugs op Maanrock 2017Geweldig excuus
Mijn beste knuffel is degene die ik gedeeld heb met een Engelstalige vrouw die enthousiast naar me toe wandelde: “I want a hug! And a really big one!” En jawel, we hebben elkaar goed en lang vastgepakt. Ik heb ook geknuffeld met een lieve politieagente, een medewerkster van de M-Crew, een Mentos-meisje, een hele groep vrouwen, een koppeltje, een paar fuifbeesten en uiteraard met bijna iedereen van Project Wolf die ik onderweg ben tegengekomen.

Van zodra je de onwennige fase door bent, is knuffels uitdelen ontzettend leuk! Geen vijf minuten na mijn eerste knuffels wandel ik opgewekt door de straten. En dan zie ik ineens twee stoere binken in bloot bovenlijf aan het feestpodium werken… normaal gezien zou ik ze niet aanspreken, maar nu heb ik een geweldig excuus om met hen te gaan praten én hen eens vast te pakken! Zo heb ik nog een voordeel van knuffels uitdelen ontdekt. Misschien dat ‘free hugs’-bordje toch niet te ver weg steken…

Dit verhaal kadert in een actie van de ervaringenblog Ongewone weken. Fotografie: Kristof van Vlasselaer voor Project Wolf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.