Volgend weekend stroomt Mechelen vol met festivalgangers die komen genieten van drie dagen Maanrock. Wij nemen alvast de samenstelling van de line-up onder de loep met niemand minder dan programmatoren Jan Campi en Rafael Van Assche.

Maanrock programmatorsHebben jullie tijdens het programmeren dit jaar eigenlijk veel zware knopen moeten doorhakken? We kunnen ons wel inbeelden dat het niet evident is om zo’n mooi op elkaar aansluitende timetable in elkaar te steken.
Rafael: “Dat valt eigenlijk goed mee. Het is soms zowel qua programmatie als qua budget lang puzzelen voordat de puzzelstukken in elkaar vallen. Het duurt soms ook even voordat een artiest bevestigt, dus dan werken we ondertussen rond het idee dat die persoon op een bepaald uur zal optreden. Als die dan, door omstandigheden, toch niet kan komen dan moeten we soms serieus wat aanpassen. Al gaat het soms ook echt heel vlot en krijgen we dezelfde dag nog een bevestiging. En dan kunnen we gaan onderhandelen over de condities.”

We zien ook een aantal grote namen tegenover onbekende bands staan. Gaan de mensen dan wel naar die onbekende bands kijken?
Rafael: “Uiteraard. Er zijn altijd mensen die geen interesse hebben in de grote namen en dus eerder nieuwsgierig zijn naar de onbekendere maar opkomende bands. Tegelijk zien we ook dat er grote bands zijn die vragen om geen andere grote band tijdens hun show te programmeren.”

Oh ja? Mogen we weten wie?
Rafael: “Nee, daar kunnen we helaas niet op antwoorden.” (lacht)

Wie niet waagt niet wint… Trouwens, de beslissing van wie wel en niet op het podium zal staan, nemen jullie die onderling?
Rafael: “Ja, dat klopt. We krijgen veel ruimte van mmMechelen Feest om ons ding te doen. Maar uiteraard leggen we alles voor en werken we volledig transparant met de organisatie. Bij de bands met de grootste budgetten krijgt de vzw uiteraard wel inspraak, en ook van het productieteam krijgen we feedback.”
Jan: “De programmatie van Maanrock is niet zo evident. Wat het extra moeilijk maakt ten opzichte van een festival als de Dijlefeesten dat een vrij duidelijk muzikaal profiel heeft, is dat dit een gratis stadsfestival is. Maanrock trekt een uiterst gevarieerd publiek aan en de line-up moet voor iedereen aantrekkelijk zijn. Je ziet zelf wel de spreidstand tussen Mega Mindy en Id!ots. Al is dat voor ons net zo leuk aan deze opdracht.”

Wat is eigenlijk jullie geheim voor een goede line-up?
Rafael: “Onze belangrijkste sleutel naar een deftige programmatie is de relatie die we over de jaren hebben opgebouwd met de boekers. Die zijn echt van belang om goede deals te maken.”

We kunnen ons wel inbeelden dat er onbekende bandjes zijn die staan te popelen om het Maanrock-podium te beklimmen. Wat moeten ze doen om die kans te krijgen?
Rafael: “Ze moeten zichzelf smijten en opvallen; dat is het belangrijkste. Je moet als band overtuigend zijn en eerlijk overkomen.”
Jan: “…En heel veel optreden.”
Rafael: “…Of een hitje scoren op de radio, dat helpt ook. En deelnemen aan de Maanrockrally, dat kunnen we natuurlijk ook aanbevelen.”

De timetables staan intussen online, dus het programmeerwerk zit erop. Kunnen jullie dan volgend weekend met een pintje in de hand gaan genieten van de muziek?
Jan: “Onze grootste taak zit er inderdaad op, we zijn eigenlijk al bezig met programmatie v√≥lgend jaar nu. Tijdens Maanrock zelf gaan Raf en ik vooral artiesten ontvangen samen met het Hospitality Team. We gaan ervoor zorgen dat zij het naar hun zin hebben, dat de afspraken omtrent uren en technische zaken nagekomen worden. En we gaan uiteraard ook vooral de optredens beoordelen.”
Rafael: “Samen met het productieteam volgen we ook alles op aangaande de artiesten: hotels, vluchten, parking, eventuele vraag naar backline (instrumenten), de afspraken ivm aankomst enzoverder. We dubbelchecken alles wat betreft aanvragen met de organisatie, om ervoor te zorgen dat alles conform de afspraken en contracten geregeld wordt.”

‘Optredens beoordelen’, right!
Rafael: “Op andere festivals bezoeken we gewoon de bands die we willen zien, maar het is belangrijk dat we op Maanrock de optredens kunnen opvolgen. We gaan dus proberen om echt alles te zien, al is het maar een deel van het optreden. Achteraf maken we dan een kleine evaluatie om te kunnen verbeteren naar volgend jaar toe, bijvoorbeeld op vlak van wat waar staat op het podium.”

Bedankt voor het interview, en wij wensen jullie een schitterende en vlekkeloze Maanrock toe!

Lees meer:
Programmatoren tippen: 9 muzikale pareltjes om op Maanrock te ontdekken

Ontdek hier alle avonturen van onze blogster!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.